Transportfiets Online

Derailleurversnelling versus naafversnelling

Een belangrijk onderdeel van een fiets zijn de versnellingen. Deze versnellingen bestaan in twee soorten: een derailleurversnelling en een naafversnelling. De soort versnelling hangt af van welke fiets je kiest. Vindt je het geen probleem om je fiets geregeld een onderhoudsbeurt te geven? En fiets je regelmatig op een heuvelachtig terrein of vaker grote afstanden? Dan is de derailleurversnelling de beste optie. Wil je echter weinig onderhoud hebben en fiets je dagelijks en vooral in de (binnen)stad? Dan kan je beter opteren voor een naafversnelling. Bij beide opties zijn er voor- en nadelen.

Derailleurversnelling

De sportievere fietsen zoals mountainbikes, hybride fietsen en racefietsen, zullen voornamelijk berust zijn met een derailleurversnelling. De kettingkast van een fiets met een derailleurversnelling is niet gesloten. Daardoor is het te zien dat er bij het schakelen, de ketting zich van het ene tandwiel naar het andere tandwiel verplaatst. In tegenstelling tot een naafversnelling, gebeurt dit in kleine stappen en trapsgewijs.

Voordelen derailleurversnelling

Nadelen derailleurversnelling

Naafversnelling

In tegenstelling tot de derailleurversnelling, komt de naafversnelling veel vaker voor. Vooral omafietsen, moederfietsen en transportfietsen bevatten een dergelijke naafversnelling. De naafversnelling is een interne versnelling. Dat wil zeggen dat de versnelling ingebouwd zit in de naaf van het achterwiel. Doordat de tandwielen van plaats veranderen, zorgt dat voor een wissel van een versnelling bij een naafversnelling. Dit gaat traploos of trapsgewijs met een sprongetje.

Voordelen naafversnelling

 Nadelen naafversnelling

Mobiele versie afsluiten